Saara Juvonen

Mikä on kaupungin merkitys? Parhaimmillaan kaupungit ovat moninaisia eläviä laboratorioita. Asukkaidensa näköisiä elinvoimaisia tiloja, joissa kaupunkikulttuuri elää ja kehittyy.

Kulttuuri ja taide taas ovat elämyksellisyyden uusiutuvaa energiaa. Niiden ääreen voimme kokoontua nykyisin kovin uhanalaisilta tuntuvien yhteisten kokemusten äärelle. Laulaminen tekee hyvää, yhdessä laulaminen vielä parempaa.

Lupa vaikuttaa ja kulkea mukana

Tänä vuonna Keravalla juhlitaan satavuotiasta kaupunkia. Juhlavuoden keskiössä on osallisuus ja teemana Sydämessä Kerava. Erilaisia tekoja ja tapahtumia on tarjolla suuri määrä.

Osana juhlavuoden ohjelmaa tulemme näkemään Keravan taiteen perusopetuksen nuorten kykyjen, entisten oppilaiden ja tulevaisuuden taiteen tekijöiden esiintymisiä ympäri vuoden. Heti tammikuussa on tarjolla Keravan musiikkiopiston näppärikurssin konsertti, jossa lavalla on yhteensä yli sata soittajaa musiikkiopistosta ja Uudeltamaalta. Myöhemmin keväällä kuullaan juhlavuoden kaupunkitapahtumassa myös useiden keravalaisten kuorojen yhteisesiintyminen. Näistä esimerkeistä välittyy yhdessä tekemisen voima.  

Samalla taide itsessään tarjoaa väylän yksilölliseen itseilmaisuun – musiikki, tanssi, teatteri ja kuvataide siinä missä jokin urheilulajikin. Ja taiteen perusopetus voi toimia turvaverkkona, johon kukin voi liittyä ja kuulua joukkoon omalla tavallaan. Keravan musiikkiopisto tarjoaa taiteen perusopetusta kaiken ikäisille.

Ekosysteemit ovat erilaisuuden juhlaa

Siinä missä taide ja kulttuuri voivat avata uusia maailmoja, lisätä ymmärrystä ja auttaa kuvittelemaan toisenlaisia todellisuuksia, yhteinen kokeminen tuo meidät lähemmäs toisiamme. Yhdessä koetut hetket merkitsevät aina mahdollisuutta ymmärtää paremmin kanssakulkijoita: jokaisen erilaista tapaa hahmottaa maailmaa ja jaettuja hetkiä sekä oppia tunnistamaan ja kunnioittamaan toistemme rajoja.

Elämme yksilökeskeistä aikaa. Siitä huolimatta tuntuu, että todelliselle monimuotoisuudelle ja moninaiselle yksilöllisyydelle, erilaisuuden juhlimiselle, ei raivata riittävästi elintilaa. Tähän asiaan kaupungit voivat kuitenkin konkreettisesti vaikuttaa ja kulttuurin ja taiteen tapahtumapaikat mitä suurimmassa määrin.

Minulle orkesteri osiensa summana, omana pienenä ekosysteeminään, avaa selkeästi sen, mikä yhdessä toimimisessa on olennaista. Ekosysteemit koostuvat aina yksiköistä, joista jokaisella on oma tärkeä tehtävänsä. Kuten terveet metsät ovat monimuotoisia, soi orkesterikin täysimittaisena, kun sen jokaisella osalla on paikkansa kokonaisuudessa, hyvin johdettuna ja eri variaatioin. Kuulemme musiikin parhaiten, kun sen äänet soivat yhteen toisiaan kuunnellen. Tilaa on sooloille, mutta ei sooloilulle.

Koska elämässä pysyvää on vain muutos, tarvitsemme entistä enemmän yhteistä yritystä luoda yhteistä ymmärrystä. Tarvitsemme taiteen saatavuutta ja saavutettavuutta. Tarvitsemme yhteen soivia systeemejä. Monimuotoisia metsiä. Luovuutta ja tahtoa toimia yhteisöinä ja muodostaa kaupunkilaisten, naapureiden, ystävien yhteisiä orkestereita. 

Tervetuloa mukaan juhlimaan ja toteuttamaan juhlavuotta yhdessä. 

Hyvää Kerava 100-juhlavuotta!

Saara Juvonen

Kulttuuripalvelupäällikkö
Keravan kaupunki

Jaa kirjoitus

Facebook
Twitter
Sähköposti