piret

Oikeus laadukkaaseen lastenkulttuuriin

Kulttuuriväki on huolestunut taidekasvatuksen, lastenkulttuurin ja koko kulttuurikentän tilasta. Onko aiheellista olettaa, että lasten ja nuorten oikeus leikkiin, virkistystoimintaan sekä vapaaseen osallistumiseen kulttuurielämään ja taiteisiin (YK:n lasten oikeuksien yleissopimuksen 31.artikla) ei kohta enää toteudu?  

Kulttuurissa on kyse suhteesta ympäristöön, yhteisiin asenteisiin, arvoihin, kieleen ja kulttuuriperintöön, johon lapsi sitten kasvaa ja vie sitä eteenpäin. Lastenkulttuuri on usein vain aikuisten tekemää ja tuottamaa. Valitettavasti kaikkein helpoimmin on saatavissa kaupallista aikuisjohtoista lastenkulttuuria. Lapsiperheille on kiireisestä ja kaoottisesta arjesta selviytymiseen tarjolla massakulttuurin muotti, joka ei vaadi aikuisilta liikaa aikaa vievää pysähtymistä ja pohtimista. Lapsille osataan markkinoida hyvin, koska siinä käytetään ovelasti hyväksi myös aikuisten uupumustilaa.    

Onko länsimaisessa nykykulttuurissa kyse taitavasti markkinoidusta, hyvin laajoille massoille uppoavasta tuotteesta, joka kiinnittää hetkeksi huomion ja pakottaa hakeutumaan yhä uusien kirkkaasti säihkyvien hetkien kokemiseen? Herää hätähuuto: Kuinka moni löytää enää polkuja aidon taide-elämyksen pariin, joka on pysäyttävää ja ihmisenä olemista ravistelevaa ja eheytettävää?  Näitä polkuja me, musiikinopettajat,  raivaamme halki suuren musaviidakon, koska meillä riittää rakkautta ja jopa kovapäisyyttä toteuttaa missiotamme.  

Marraskuun 20. päivänä, valtakunnallisena  lastenmusiikkipäivänä, joka oli sattumoisin myös lapsen oikeuksien päivä,  juhlittiin Lastenmusiikki ry:n järjestämässä Jellonagaalassa lastenmusiikkia, palkittiin sen tekijöitä, esittäjiä ja edustajia. Onko sattuma, että VaMO-ry:n  (varhaisiän musiikinopettajat) valitseman vuoden lastenlevy- palkinnon voittanutta albumia, ”Piilometsän portti”, ei löydykään erästä massiivisesta suoratoistostopalvelusta?  Kyseinen materiaali soveltuu musiikkikasvatukseen niin kodeissa, varhaiskasvatuksessa kuin esi-ja alkuopetuksessa. Tämä  levykokonaisuus  on suurella ammattitaidolla toteutettu. Mielestäni siitä hehkuu kunnioitus ja arvostus lapsiin. Siinä on toteutunut motto: lapsille vain parasta, vain aitoa! Siksi toivon, että levyntekijöiden kannanotto huomioidaan ja siitä saisi myös muu (lasten-) kulttuuriväki voimaa kulkeaa polkuja, jotka aina eivät ole valmiiksi raivattuja ja valaistuja. 

Piret Kajaste  
MuM 
Pianonsoiton ja varhaisiän musiikinopettaja

 

Jaa kirjoitus

Facebook
Twitter
Sähköposti